Rod moruší zahrnuje asi dvacet druhů, z nichž je u nás nejvíce vysazovaný morušovník bílý (Morus alba). Neznalost problematiky způsobila, že černá barva plodů automaticky znamenala, že se jedná o moruši černou. Věřte však, že pokud jste se kdy setkali s moruší, šlo téměř určitě o moruši bílou v následujících formách.
Drobné bílé nebo černé plody z nešlechtěných stromů
Okrasný převislý plodící stromek
Velké bílé nebo černé plody ze šlechtěných stromů
Listy okrasných obvykle neplodících stromů
Chuť a míra vybarvení plodů se může značně lišit mezi jedinci. Jejich nasládlá a málo výrazná chuť se ale s pravou moruší černou nedá srovnávat.
Pouze v nejteplejších oblastech s tradicí pěstování vinné révy nám zůstalo několik starých jedinců pravé moruše černé. Takové staré stromy představují mimořádné kulturní dědictví. Bohužel jim ale doposud nebyla věnována pozornost.
Chcete se dozvědět víc? Přejděte rovnou na podrobnější popis..
Označení "moruše trnavská" se u nás, ale zejména na Slovensku sice běžně používá, ale z botanického hlediska nejde o samostatný druh. Původně mylná domněnka o hybridu, kterou popsal český botanik Karel Domin, byla později na základě genetických výzkumů vyvrácena, jelikož křížení moruše černé s jinými druhy je prakticky nemožné. Chápat jej lze jen jako pojmenování lokální populace pravé moruše černé (Morus nigra), která se v oblasti Trnavy a jižního Slovenska historicky pěstovala.