Staňte se jedním z mála lidí, kteří dokážou moruši černou bezpečně rozeznat. Znaky nejsou složité, takže s tím nebude příliš práce!
Základem ale bude si pamatovat, že černá barva plodu neznamená, že jde o moruši černou!
nízký strom do 8 m (na všechny větve se dá dosáhnout ze žebříku)
netvoří jeden silný kmen, ale větví se brzy u země
starším stromům klesají hlavní větve k zemi, kde znovu zakoření (někdy se proces urychlí rozštěpení kmene)
kompaktní koruna
pomalý růst s krátkými výhony
výhony jsou tlusté
pupeny jsou velké a tmavě hnědé
list je tmavě zelený a svrchu není lesklý
svrchní strana listu je drsná
listy jsou tuhé a málo poddajné
listy mají srdčitý tvar a jsou poměrně široké
plody těsně přiléhají k výhonu - stopka téměř není vidět
nezralé plody (načervenalé) jsou velmi kyselé
s dozráváním se kyselost mění na svěží sladkokyselou chuť
zralé jsou vždy černé
díky vysokému obsahu cukru jsou velmi sladké
chuť je velmi výrazná, připomínající višně, ostružiny a maliny
velikost plodů není rozhodující - bývají ale kompaktnější
díky krátké stopce a značné šťavnatosti je prakticky nelze utrhnout bez poškození - tzn., že se vždy jistě zašpiníte
středně velký strom do 20 m (obtížně dostupný ze žebříku)
přirozeně vytváří kmeny jako jiné stromy
staré stromy si sice přebudují korunu, při tom se ale nemění celkový tvar jedince a kmen zůstává více či méně zachován
koruna s vyčnívajícími větvemi
rychlý růst s dlouhými výhony
výhony jsou spíše tenké
pupeny jsou drobné a skořicově hnědé
list je světle/svěže zelený, svrchu lesklý
svrchní strana listu je většinou hladká
listy jsou tenké, měkké a poddajné
listy jsou proměnlivé - obvykle výrazněji delší než široké
plody jsou neseny na krátké, ale dobře viditelné stopce
nezralé jsou téměř bez chuti
s dozráváním získávají šťávu, nikoliv však výraznou chuť
zralé mají bílou, růžovou, fialovou nebo černou barvu
obsah cukru je proměnlivý, většinou chutnají jen nasládle
chuť není vždy jednotná, spíše mdlá
velikost plodu není rozhodující - působí ale méně pravidelně
delší stopka a menší šťavnatost umožňuje snazší sběr s menším rizikem poškození plodu a zašpinění
Každý, kdo alespoň jednou ochutnal zralé plody moruše černé, si ji už nikdy nesplete!