Moruše černá je synonymem pro lahodné a šťavnaté plody. Tyto tmavě fialové až téměř černé souplodí jsou sladkokyselé a plné jedinečného aroma. Na rozdíl od moruše bílé, jejíž plody jsou sladší a méně výrazné, má moruše černá výraznější, nakyslou a plnou chuť, často přirovnávanou k ostružinám a višním. Nejlépe chutnají samozřejmě čerstvé, přímo ze stromu, když jsou plně zralé. Dejte si ale pozor na barvení – šťáva z moruší barví extrémně intenzivně a zanechává skvrny!
Kromě přímé konzumace jsou moruše fantastické pro další zpracování. Můžete z nich připravit vynikající džemy, marmelády, sirupy nebo osvěžující šťávy. V některých regionech se z nich vyrábí i domácí vína a likéry s nezaměnitelnou chutí. Jsou také skvělé do koláčů, bublanin a dalších dezertů. Pokud máte velkou úrodu, můžete plody sušit (podobně jako rozinky) nebo zamrazit na pozdější použití.